Forside / Håndskitser er stadig relevante – også selvom du tegner dårligt

Håndskitser er stadig relevante – også selvom du tegner dårligt

De mange CAD-programmer har givet den klassiske håndtegning kamp til stregen. Det er nemt at bruge computeren, og mange synes også det er mere brugbart og ser mere professionelt ud. Men håndtegningen er stadig relevant. Den kan nemlig noget helt andet end computeren. 

CAD (Computer Aided Design) differentierer sig fra håndskitsen på to primære parametre: Den tager længere tid at lave og har langt flere detaljer med.

Når du skal vælge mellem hånden eller computeren, skal du altså vurdere om det er tiden værd at definere flere detaljer.

Et simpelt eksempel kunne være, hvis du skulle tegne en gynge. På CAD-tegningen skal du tage stilling til meget mere end at tegne stregerne for et stativ, et sæde og de to snore, der forbinder dem. Du skal fx beslutte, hvilket materiale sædet skal være lavet af, om det skal være plastic eller metal, hvilken farve det skal have samt alle dimensionerne. Og det samme gælder for stativet og snorene.

De mange detaljer er ikke nødvendigvis en fordel. Når materialerne allerede er fastlagt, bliver detnemlig hurtigt ingeniørens vision, der føres ud i livet, ikke kundens. Lader du derimod kunden lege med, opstår der som regel flere kreative alternativer.

Som en ekstra bonus er håndskitsen ofte nemmere at forstå, fordi den er mere simpel. Her behøver ingeniøren ikke redegøre for en hel masse til- eller fravalg, som en CAD-tegning ellers afkræver.

Du behøver ikke at forsvare, hvorfor en boks er lavet af en bestemt type materiale, og hvorfor den er bukket og svejset på den ene eller den anden måde, hvis alt du ønskede at fortælle var, at der skal være en boks i de og de mål.

Bedre flow og kreativitet

En håndskitse gør det også nemmere at tale sammen og være i kreativt flow. Det er alfa og omega for en innovationsvirksomhed, at der kan laves hurtige, visuelle beskrivelser undervejs i processen.

Uanset projektets størrelse er der ofte flere mennesker involveret, som alle har hver deres idéer.CAD-programmets kompleksitet sætter ofte det innovative flow på pause. Med en håndskitse derimod kan du tegne en hurtig streg med det samme og holde kommunikationen kørende. Du kan tegne videre på andres forslag, revidere dine egne eller starte forfra uden at finde computeren frem for optegne alle idéerne i et tidskrævende CAD-program.

Du kan dog sagtens bruge computeren i stedet for blyant og papir. Har du fx et online møde, kan du nemt lave en håndskitse i et simpelt notat- eller tegneprogram for at illustrere din pointe. Også her vil den agile proces få kommunikationen til at glide lettere.

Hvis du kan tegne en streg, kan du tegne alt

Hos Rosenstand Engineering har vi haft flere projekter, hvor vi langt ind i processen kun benyttede os af håndskitser. Vi har også haft enkelte tilfælde, hvor vi aldrig fik brug for CAD.

Vi oplever, at særligt de nyuddannede er glade for at bruge CAD, og at håndskitser på den måde mest er noget for de mere erfarne ingeniører.

Og ja, det kan godt føles angstprovokerende at blive bedømt på sine tegneegenskaber, men vi vil til enhver tid anbefale dig at kaste dig ud i det.

For det handler jo ikke om, at kunden skal kende alle detaljer i første omgang. Hvis vi tager gyngen som eksempel igen, så behøver de ikke at vide om den hænger i kæder eller snor til at starte med.Alt de skal vide er, at gyngen bliver holdt på plads.

En håndskitse er netop simpel, fordi den skal forenkle kommunikationen mellem dig og dine kunder eller samarbejdspartnere, så I lettere kan forstå hinanden og samtidig spare tidsmæssige ressourcer, der er bedre givet ud andet steds.

Som ingeniør kan du i øvrigt også bruge håndtegningen for din egen skyld. Når kunden fx spørger, hvad en maskine vil koste, kan du hurtigt illustrere den og se, hvor mange dele maskinen består af, og hvor kompleks opgaven er.

Håndtegningen hjælper dig med at lave et kvalificeret overslag, så du kan sende et konkret tilbud, uden at bruge oceaner af tid på det.

Uanset hvad du skal bruge din skitse til, så husk at det ikke handler om at skabe stor kunst. Hvis du kan tegne en streg, en firkant og en cirkel, så kan du tegne alt. Det er bare at komme i gang.

Del denne artikel

Vil du vide mere?

Er du nysgerrig på at vide mere, så kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe.

Relaterede artikler