Skal du bruge mange ressourcer hurtigt, vil du have direkte adgang til beslutningstagerne, eller går du efter den billigste løsning? Det er nogle af de overvejelser, du skal gøre dig, når du skal vælge din næste samarbejdspartner på et projekt, der kræver hjælp fra en ingeniør.
Valget af samarbejdspartner er afgørende for resultatet, det kommer ikke bag på nogen. Det betyder noget, om du vælger en af de store ingeniørkoncerner eller en mindre rådgivende ingeniørvirksomhed, når du har brug for en teknisk beregning, en ny maskine til produktionsapparatet eller måske en bro over Femern Bælt.
I denne artikel har vi samlet fordelene fra ingeniørvirksomheder i tre størrelser, så du lettere kan vælge den bedste samarbejdspartner til dit næste projekt.
Fordele ved ingeniørkoncernen
Vi har nogle af verdens dygtigste ingeniørvirksomheder her i Danmark. Mange er skudt frem over de sidste 20 år, og de største har over 500 ansatte med alle de kompetencer, industrien efterspørger. De kan løse projekter i alle størrelser og af alle typer.
En af de klare fordele ved store rådgivende ingeniørvirksomheder handler netop om størrelsen; med en fast og stor ingeniørstab tilbyder den store virksomhed evnen til at skalere projekter fra den ene dag til den anden. Hvis du gerne vil skrue op for blusset under dit projekt eller har en stram deadline, kan koncernen hurtigt stille med 5-10 mand, der er klar til at arbejde på dit projekt, så I kommer i mål.
Ingeniørkoncernen er også god, hvis du har brug for mange forskellige og meget specialiserede kompetencer. Her kan store ingeniørhuse ofte mønstre en bred faglighed med højtspecialiserede ingeniører fra hver deres felt. Som regel har de også en stærk teoretisk og forskningsbaseret viden.
Hvis du har brug for flere forskellige eksperter for at kunne løse dit projekt, kan den store koncern altså give dig en enkelt indgang til alle fagligheder.
Fordele ved mindre ingeniørvirksomheder
Mens koncernen har skala- og specialistfordele, finder du hos det mindre ingeniørhus den hurtige beslutningskraft, den nære relation og den praktiske forståelse for problemløsning og udvikling.
Den direkte kontakt til beslutningstagere og ingeniører, som kender dine udfordringer, er blandt de største fordele ved at vælge en lille eller mellemstor ingeniørvirksomhed som samarbejdspartner på dit projekt.
Ofte vil du være i kontakt med direktøren, og dine ønsker og behov bliver derfor drøftet med en person, der har kompetencen til at tage den endelige beslutning. Den direkte kontakt forkorter beslutningsprocessen og sætter fut i projektet.
Samtidig vil du opleve, at dit projekt er en topprioritet hos din samarbejdspartner – du bliver en stor fisk i en lille sø.
Hos de mindre virksomheder møder du desuden ingeniører med ekstra stor praktisk erfaring. Her er der som regel mange forskellige opgaver på bordet, hvilket sætter krav til den enkelte medarbejder om at tænke ud af boksen og trække på erfaringer fra løsninger i andre brancher og projekter.
Det teoretiske grundlag er en selvfølge for de praktiske løsninger, men det er sjældent, at der ligefrem bliver forsket i ingeniørvidenskaben hos de mindre virksomheder. Omvendt har de med stor sandsynlighed allerede udviklet og løst et projekt, der minder om dit.
Fordele ved freelance-ingeniøren
Der kommer flere og flere selvstændige ingeniører. Friheden til selv at vælge arbejdstider og projekter tiltaler mange og åbner også muligheder for dig, der skal finde en leverandør til dine ingeniøropgaver.
Fleksibiliteten er blandt de største fordele, den selvstændige ingeniør kan byde på. Ofte er freelance-ingeniører meget fleksible i forhold til arbejdssted, og mange selvstændige har mulighed for enten at flytte midlertidigt for at løse din opgave eller pendle langt.
Ligesom for den mindre ingeniørvirksomhed gælder det også, at freelanceren er afhængig af dig som kunde. Uanset hvor lille eller stort dit projekt er, har det høj prioritet for freelanceren.
Bagsiden af den store projektafhængighed er, at du risikerer at miste kontakten til freelanceren, når dit projekt er i mål, fordi vedkommende hurtigt er videre til næste opgave.
Til gengæld er den selvstændige ingeniør typisk det billigste alternativ af de tre. Prisskiltet kan være det, der muliggør ingeniørstøtte på dine projekter, hvis økonomien er stram.